Szwecja jest krajem świeckim, zatem Wielkanoc ma w tym skandynawskim kraju zupełnie inne znaczenie niż u nas w Polsce.
Najbardziej zauważalna różnica wielkanocnej tradycji w Szwecji wynika z faktu, iż bardzo mało jest w nich elementów religijnych. Protestanci Szwedzi nie odwiedzają w tym czasie kościoła, skupiają się zaś na obfitych ucztach w gronie bliskich. To głównie czas spotkań z rodziną, a wspólnym elementem jest motyw przewodni: jajo – zarówno jeśli chodzi o dekoracje, jak i potrawy jajo, symbolizujące narodziny nowego życia. Najbardziej zauważalna różnica wielkanocnej tradycji w Szwecji wynika z faktu iż obchody tego święta mają charakter świecki; bardzo mało jest w nich elementów religijnych. Protestanci Szwedzi nie odwiedzają w tym czasie kościoła, skupiają się zaś na obfitych ucztach w gronie rodziny i znajomych.
Chcielibyśmy, jako marka wywodząca się właśnie ze Szwecji,
przybliżyć Państwu kilka najważniejszych elementów tego wyjątkowego okresu.
Zebraliśmy najważniejsze symbole i opisaliśmy je poniżej, zapraszamy do lektury!
Tak, jak choinka jest symbolem Bożego Narodzenia, tak påskris symbolizuje nadchodzącą Wielkanoc. Te śliczne i kolorowe, szwedzkie palemki to zwyczajowo gałązki brzozowe, symbolizujące powrót Jezusa do Jeruzalem.
Szwedzi gałązki dekorują barwnymi piórkami, kwiatami z krepiny, motylami i małymi pisankami.
Påskris symbolizuje również nadejście wiosny i odrodzenie – zarówno w odniesieniu do przyrody, jak i zmartwychwstania Jezusa.
W Szwecji Wielki Piątek nazywa się Långfredagen, czyli długi piątek. To dzień, w którym ukrzyżowano Jezusa na Golgocie.
Była to długa męka i powolna śmierć.
Właśnie stąd wzięła się nazwa.
W Szwecji jest to tak zwany röd dag (“czerwony dzień”) – dzień wolny od pracy, zaznaczony w kalendarzu na czerwono.
To najbardziej wyczekiwany element świąt przez wszystkie dzieci jak i dorosłych łasuchów! Jest to wypełnianie kolorowych jajeczek z kartonu marcepanowymi słodkościami. Szwedzi kochają słodycze.
A czekoladowych jajek jada się na Wielkanoc aż… 2000 ton.
Pomimo iż poza biesiadami i odświętną dekoracją, Wielkanoc w Szwecji nie wiąże się z wieloma zwyczajami, nadal podtrzymywana jest tradycja Påskkärringar, która w głównej mierze dotyczy dzieci.
Na pamiątkę pogańskich wierzeń w czarownice przybywające na sabat z diabłem, w Wielki Czwartek dzieci przebierają się za czarownice i chodzą od domu do domu, prosząc o słodycze, które zbierają do koszyków lub czajniczków.
Wręczane mogą być im również drobne pieniądze.
Tradycja przebierania się w czarownice i chodzenia po domach jest bardzo stara, sięga jeszcze czasów, kiedy w Szwecji panowała straszna bieda,a dla dzieci te zabawne stroje
i odwiedzanie sąsiadów było sposobem na zdobycie rarytasów.
Szwedzka dieta na co dzień jest dosyć prosta, dlatego zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie na stołach pojawiają się dania rzadko spotykane o innych porach roku. Jednak najważniejszym i niezastąpionym skałdnikiem wielkanocnego stołu (påskbord) jest jajko.
Według statystyk Szwedzi w Wielkanoc jedzą 4,1 jajka.
Święta nie mogą też odbyć się bez pieczonej jagnięciny, śledzia, łososia i Janssons frestelse (Pokusy Janssona – ziemniaczana zapiekanka z cebulą, śmietaną, pieprzem, często też z sardelą czy szprotką).
Mniej popularna, choć również tradycyjna, jest pieczona wielkanocna szynka.
Na wielkanocnym stole nie zabraknie także słynnych szwedzkich klopsików z mieszanego mięsa mielonego – köttbullar. Jajka jada się z majonezem i pastą (lub sałatką) krewetkową.
Czas wielkanocny w Szwecji obfituje w olbrzymie ilości słodkich smakołyków. Oprócz ciasta czekoladowego i bułeczek semla, nadziewanych kremem z bitej śmietany i marcepanu, Szwedzi zajadają się na Wielkanoc słodyczami, czekoladowo-marcepanowymi zajączkami oraz żelkami.
Pije się påskmust (wiosenny odpowiednik bożonarodzeniowego Julmust), czy wielkanocne piwo (påsköl).
Dodaj komentarz